Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Σπέτσες Ομορφιά και Ιστορία - Άρθρο στην politicaldoubts http://www.politicaldoubts.com/anna-diatypwseis/item/1065-spetses-omorfia-kai-istoria#.VzNxxlaFgFE.facebook

 Με  αφορμή την διοργάνωση του Spetsathlon για 4η συνεχή χρονιά 13- 15 Μαίου 2016 , αλλά και την έναρξη της φετινής σεζόν για το νησί των Σπετσών, θα ήταν καλό να ανατρέξουμε λίγο σε μέρη και ανθρώπους που αποτελούν την άλλη Ιστορία των Σπετσών, όχι εκείνη την τεράστιας Εθνικής σημασίας Ιστορία της, αλλά την απλή, καθημερινή ιστορία που κρύβεται πίσω από οικοδομήματα και ανθρώπους, παραθέτοντας πληροφορίες για πραγματικά ιστορικούς χώρους διασκέδασης και συνάντησης ντόπιων και ξένων στο νησί. Αρχίζοντας από την άφιξη κάποιου στις Σπέτσες θα ξεκινήσω μια μικρή περιοδεία στα πιο παλιά στέκια του νησιού και το πρώτο που αντίκριζε ο επισκέπτης αποβιβαζόμενος, το παλιό «Ρεμέτζο». Σήμερα στην θέση του βρίσκεται το «Πόρτο». Προχωρώντας ανηφορίζεις για το παλαιότερο καφενείο του νησιού το γνωστό σε όλους «Καφενείο του Σταμπόλη». Λέγεται πως χτίστηκε πολλά χρόνια πριν φτιαχτεί το βοτσαλωτό του που αναγράφει την χρονολογία 1889! Λειτουργεί αδιάκοπα από τότε και είναι σημείο συνάντησης όλων σχεδόν των επισκεπτών του νησιού. Ανεβαίνοντας ακόμη λίγο συναντάς άλλο ένα παλαιό μαγαζί το σημερινό «Φίλιππος».  Η περιοχή της Ντάπιας Σπετσών παρά τις αλλαγές που υπέστη λόγω των ετών που πέρασαν και των επιταγών των νέων καιρών και συνθηκών, διατηρεί μέσα στις δεκαετίες τα πρωτεία ως κοινό σημείο βόλτας και συνάντησης για καφέ και γλυκό.
Όπου γλυκά, βλέπετε τα ζαχαροπλαστεία του νησιού που μετράνε σχεδόν έναν αιώνα λειτουργίας! Στην Ντάπια συναντάμε τον « Πολίτη» από το 1927, όπου μέχρι μερικά χρόνια πριν, ο υπερήλικας κ. Χαράλαμπος Παλαιολούγκας, ζαχαροπλάστης, σε χαιρετούσε με ευγένεια καθισμένος έξω ακριβώς από τις βιτρίνες του. Φημισμένο για πολλά γλυκά του, όπως το γαλακτομπούρεκο, το κανταΐφι του και τα αμυγδαλωτά του. Ενώ στο δρόμο προς τον Άγιο Μάμα, ευθεία από το κεντρικό λιμάνι, το ζαχαροπλαστείο «Κλήμης». Ο κ. Κλήμης Καλεβρόσογλου από το 1930 ασχολήθηκε με την ζαχαροπλαστική. Έπειτα το 1940 περίπου, έφτιαξε το πρώτο τους ζαχαροπλαστείο - εστιατόριο στην Ντάπια. Αργότερα το 1969 μεταφέρθηκε στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα και το Ξενοδοχείο Κλήμης. Είναι δε ξακουστό για το υπέροχο μιλφέιγ του, τα αμυγδαλωτά του και πολλά άλλα, που θα σας ανοίξουν την όρεξη αν τα γράψω όλα!
Συνεχίζοντας την περιήγηση σε μερικά από τα παλαιότερα καταστήματα εστίασης στο νησί, θα χρησιμοποιήσω μια κουβέντα του νεαρού επιχειρηματία Άκη Νικολάου Ρούσσου, ιδιοκτήτη του Καφέ «Ρούσσος» στην Ντάπια Σπετσών, όπου φέρει μέσα της όλη την σημασία της έννοιας «Φιλοξενία» και για τους επισκέπτες αλλά και για τους παρέχοντες την φιλοξενία, δηλαδή τους εστιάτορες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή κέντρων διασκέδασης, από τα απλά καφενεία ως τις σύγχρονες πολυμορφικές καφετέριες, που λειτουργούν ως ιντερνέτ καφέ και μπαράκια το βράδυ. Μιλώντας μαζί του διαπίστωσα πως, αν και τον προσέγγισα τελευταίο στην ερευνά μου αυτή για την δημιουργία του άρθρου μου, θα ήθελα να ξεκινήσω να παραθέτω τα λίγα, απλά λόγια, που μου είπαν μερικοί από αυτούς τους επιχειρηματίες,  με την δική του θέση και άποψη.
«Πιστεύω πως με την πάροδο των ετών, όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα τουριστικά επαγγέλματα, έχουμε δείξει πως μαθαίνουμε κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, να σεβόμαστε και να ακούμε τον επισκέπτη στο τόπο μας. Βελτιωνόμαστε διαρκώς και αυτό σημαίνει πως αποκτάται μια παιδεία, εντέλει
Η διατύπωση αυτή του κ. Άκη Ρούσσου, που ενισχύει και την γενικότερη άποψη, πως η όποια παιδεία απαιτείται στον χώρο του τουρισμού δεν είναι απαραίτητα μόνο Ακαδημαϊκή, βρίσκει σύμφωνο και έναν άλλον, κατά πολύ μεγαλύτερο του σε ηλικία,  επιχειρηματία του νησιού, κ. Γεώργιο Σιώρα, ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Εξέδρα» στο Παλιό Λιμάνι Σπετσών. Ο κ. Σιώρας που μίλησε στις Αννα-Διατυπώσεις, επιμένει πως το πιο σημαντικό από όλα, είναι να μην κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρεις στον επισκέπτη και κατ’ επέκταση πελάτη σου.
« Από το 1962 εξυπηρετώ κόσμο, αλλά από το 1982 που ξεκίνησα εδώ στο Παλιό Λιμάνι, εξυπηρέτησα πάρα πολλούς επώνυμους. Έγιναν πολλές αγορές οικοπέδων και οικιών, αλλά υπήρξε και φοβερή ανοικοδόμηση στο νησί! Και ποιος δεν έχει περάσει από εδώ! Αλλά είτε επώνυμος, είτε απλός επισκέπτης, για μένα ήταν το ίδιο. Για ένα πράγμα που είμαι περήφανος για την δουλειά μου και τις υπηρεσίες μου, είναι πως από την πρώτη στιγμή, ως σήμερα που αντιμετωπίζουμε τόσες δυσκολίες και τόσες αντίξοες οικονομικά συνθήκες, δεν αλλοίωσα την ποιότητα των υπηρεσιών μου. Με Α΄ ποιότητα ξεκίνησα και συνεχίζω να παρέχω Α΄ ποιότητα υπηρεσιών, τόσο στον επισκέπτη του τόπου μας, όσο και στον ντόπιο πελάτη!»

Ο κ.  Παντελής Καλαματιανός που τα τελευταία 20 χρόνια λειτουργεί ένα άλλο ιστορικό καφενείο των Σπετσών στο Παλιό Λιμάνι, το «καφενείο του Καπελογιάννη» που λειτουργεί από το 1945 περίπου και έχει υπάρξει πόλος έλξης όχι μόνο τουριστών αλλά και Σπετσιωτών, μας λέει πως είναι σαφές ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη προσέλευση και λόγω των σκαφών που αγκυροβολούν στην περιοχή. Το συγκεκριμένο καφενείο, έχει πρωταγωνιστήσει μέχρι και στον ελληνικό κινηματογράφο, στην περίφημη ταινία «Τζένη – Τζένη»  με τους αξέχαστους Τζένη Καρέζη, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Λάμπρο Κωνσταντάρα και πλήθος άλλων σπουδαίων ηθοποιών. Σήμερα προσφέρει σπιτικούς μεζέδες και ουζάκι δίπλα στην θάλασσα.
«Είναι αλήθεια πως όλους μας έχει αγγίξει η οικονομική κρίση.» λέει ο κ. Καλαματιανός και συνεχίζει: « Σήμερα ο κόσμος είναι πιο μαζεμένος. Πιο εσωστρεφής.»
Απολύτως σύμφωνο με το σχόλιο του κ. Καλαματιανού βρίσκουμε και τους κ. Χρήστο Μπουλαμάτση ιδιοκτήτη του μπαρ «Μπρατσέρα» αλλά και Μανώλη Σύρμα ιδιοκτήτη του «Μουράγιου». Και τα δύο ξακουστά για τις αξέχαστες βραδιές που έχουν προσφέρει σε ντόπιους και ξένους στο Παλιό Λιμάνι. Ο κ. Χρήστος Μπουλαμάτσης μας λέει: « Ανοίξαμε 8/4/1989 και επί 27 χρόνια έχουμε διασκεδάσει και συνεχίζουμε να διασκεδάζουμε χιλιάδες νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Δυστυχώς σήμερα η διασκέδαση είναι μοναχικότερη. Τότε ο κόσμος γίνονταν όλος μια μεγάλη παρέα.»
Αντίστοιχα ο κ. Μανώλης Σύρμας που μετρά πολλές δεκαετίες επίσης, στον χώρο της διασκέδασης και εστίασης, αφού άνοιξε τις πόρτες του Μουράγιου πάνω στην θάλασσα στην κυριολεξία, επισημαίνει: «Το Μουράγιο άνοιξε το1978 και ήταν μπουάτ στην αρχή, μετά εστιατόριο .Ο κόσμος τότε ήταν τελείως διαφορετικός. Κατ’ αρχάς, ήταν χαρούμενος. Το γλέντι κρατούσε ως το πρωί.  Επώνυμοι και ανώνυμοι όλοι ένα! Τώρα, δεν υπάρχει αυτό.»
Ακόμη ένας νεαρός επιχειρηματίας ο κ. Χρήστος Γερασιμίδης, που λειτουργεί έναν άλλον ιστορικό χώρο συνάντησης στο δρόμο για τον Άγιο Μάμα, το παλαιό «Πύθειον» (δεκαετία του ’80) ή «Αμόρε» (από το 1998 ως το 2010) και σημερινό «Ντεστίνο» μας λέει: «Το 85% των τουριστών είναι Έλληνες. Θεωρώ πως αυτό από μόνο του ανεβάζει το επίπεδο των υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρει κάποιος. Οι Έλληνες είναι οι πιο απαιτητικοί πελάτες»
Στην περιοχή Κουνουπίτσα συναντάμε τη πρώτη πιτσαρία «Σιντριβάνι» υπό την διεύθυνση Δρίβα-Αλιφαρμάκη το 1978 και παραμένει για πολλές χιλιάδες νύχτες στο επίκεντρο της επιλογής πολλών ντόπιων και επισκεπτών. Ένας χώρο που ίσως κάποιοι θυμούνται ως «Ζορμπά» και που σήμερα η κ. Ματίνα Αλιφαρμάκη λειτουργεί ως μπυραρία – εστιατόριο, υπό την επωνυμία «Mosquito» και από πέρυσι άνοιξε και την ταράτσα με την υπέροχη θέα στο σούρουπο των Σπετσών. Ο χώρος φιλοξενεί διάφορες μορφές τέχνης και συνδυάζει το ρομαντισμό με την πνευματικότητα.

Σε αυτή τη μεριά μπορούμε να κάνουμε γρήγορα το γύρο του νησιού. Το πρώην «Κάλια», «Βράχος» και σήμερα «Cielo Mar», έπειτα ο φημισμένος στο όλο τον κόσμο, «Πάτραλης» που μετρά πολλές δεκαετίες στην εστίαση. Στην Παραλία Ζωγεριά το εστιατόριο που βουλιάζει κάθε καλοκαίρι από κόσμο και που δεν έχετε φάει ωραιότερο κοκκινιστό!
Στο πίσω μέρος του νησιού τους Αγίους Αναργύρους μπροστά στην παραλία, το εστιατόριο του κ. Προφύρη που για πολλά χρόνια οργάνωνε και εξαιρετικές ελληνικές βραδιές με χορευτικά για τους αλλοδαπούς επισκέπτες. Έπειτα συνεχίζοντας βρίσκουμε τον Παράδεισο, Παραλία Αγίας Μαρίνας, με το ομώνυμο χώρο αλλά και την παραδοσιακή ταβέρνα «Τζώρτζης» που επίσης λειτουργούν πολλές δεκαετίες.
Επιστρέφοντας, για να κλείσει ο κύκλος αυτός, βρισκόμαστε πάλι στον Άγιο Μάμα και επιλέγω να ολοκληρώσω τις αναφορές αυτές με την πρώτη παμπ, την πρώτη Αγγλική Πάμπ που άνοιξε στο νησί το 1975 από τον κ. Τάσο Μαυρομιχάλη, το ξακουστό «Ραντεβού». Ένας χώρος που αργότερα πέρασε στα χέρια του Βαγγέλη Τριανταφύλλου ( Σπίθας). Όσοι άνθρωποι και αν το λειτούργησαν όμως, κανείς δεν ξεχνά την εικόνα του συγκεκριμένου μαγαζιού τις νύχτες, όταν γέμιζε κόσμο και επειδή δεν χωρούσαν άλλοι εντός του, σταματούσε η κυκλοφορία εκτός του, από τον κόσμο που χόρευε με το ποτό στο χέρι έξω από αυτό και καθιστούσε αδύνατο σε ταξί ή άμαξες να περάσουν από το συγκεκριμένο σημείο!
Υπάρχουν αρκετά ακόμη καταστήματα στις Σπέτσες που λειτουργούν πολλά χρόνια και που θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να καταγραφούν οι ιστορίες τους. Όλοι προσπαθούν να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στις καλύτερες τιμές. Ο σεβασμός στον επισκέπτη, η ευγένεια και η προθυμία να βοηθήσουμε, είναι βασικές προϋποθέσεις για να επιστρέψει ο επισκέπτης σε τούτο τον τόπο. Ας προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε στο σήμερα ότι δημιούργησαν οι παππούδες μας από το τίποτα. Ας προσπαθήσουμε όλοι να εκπαιδευόμαστε κάθε χρόνο και περισσότερο στην ευγένεια και την υπομονή, την καλή διάθεση και κυρίως το χαμόγελο! 

Το Σαββατοκύριακο 13 με 15 Μαΐου 2016, οι πανέμορφες Σπέτσες θα υποδεχθούν την ελίτ των τριαθλητών αλλά και την πλειονότητα των φίλων του σπορ για το πασίγνωστο Spetsathlon για τέταρτη συνεχή χρονιά!  Ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα  βρίσκεται ο Νο1 Έλληνας Τριαθλητής στην παγκόσμια κατάταξη, James Χρόνης, ο οποίος βρίσκεται σε πυρετώδεις προπονήσεις ώστε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Το παρών θα δώσουν, επίσης, οι πρωταθλητές τριάθλου Ντενίζ ΔημάκηΓρηγόρης Σκουλαρίκης και Γρηγόρης Σουβατζόγλου, διακεκριμένοι αθλητές και ολυμπιονίκες, όπως η Αθανασία Τσουμελέκα, ο Γιάννης Ταμουρίδης και ο Γιάννης Δρυμωνάκος, ο Παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς και οι παρατριαθλητές Ιωάννης Χατζήμπεης και Νίκος Παπαγγελής, καθώς και ο πρωταθλητής ποδηλασίας Μάριος Κοκολάκης και ο προπονητής Χρήστος Μποφίλιος αλλά και πολλοί συμμετέχοντες από το εξωτερικό! 
Συγκινητικός ο αριθμός εθελοντών και αυτή την χρονιά με τις γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Σπετσών να τρέχουν 3000μέτρα για φιλανθρωπικό σκοπό την Παρασκευή 13/5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου